Sinds 1993 bestaat in Nederland een ontnemingswetgeving. Bij de introductie toentertijd aangeduid als ‘Pluk ze’ wetgeving omdat deze het kaalplukken van veroordeelde criminelen mogelijk maakte. Op basis van deze wetgeving werd vorige maand een voormalige zorgaanbieder en zijn vriendin door de rechter een ontnemingsmaatregel opgelegd. Berekeningen van financieel rechercheurs hadden geleid tot de vraag van het Openbaar Ministerie aan de rechter beide veroordeelden een ontneming van totaal 1.945.393 euro op te leggen. De rechter bepaalde dat het genoemde bedrag inderdaad ontnomen diende te worden. In zijn vonnis hekelde de rechter het gedrag van de verdachten. Zij waren alleen maar uit geweest op zoveel mogelijk geld toe te eigenen wat ten koste van de zorg aan geestelijk gehandicapte jongeren was gegaan.
In de zomer van 2014 publiceerden wij de witwasbevindingen in deze zaak op onze website. In de analyse, die toen werd uitgevoerd, constateerde de analist van FIU-Nederland dat de verdachte in anderhalf jaar tijd op verschillende manieren 1,1 miljoen euro aan de stichting had onttrokken. Het opsporingsonderzoek van de Inspectie SZW dat volgde, bracht nog meer onregelmatigheden aan het licht. De verdachten bleken in zeer dure auto’s rond te rijden, luxe vakanties te houden en forse aankopen in de duurste winkels te hebben gedaan. Na aanhouding kwam de zaak voor de rechter en werd de hoofdverdachte tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zijn vriendin kwam er met een lichtere straf vanaf.
Naast het onderzoek naar de strafbare feiten werd een financieel onderzoek naar de criminele opbrengsten gestart dat leidde tot bovengenoemde ontnemingsmaatregel.
Een deel van de bijna twee miljoen euro kon direct ontnomen worden doordat er exclusieve goederen en voertuigen indertijd bij de aanhouding in beslag waren genomen. Het ontbrekende deel zullen de verdachten nog moeten gaan betalen. Als dat niet wordt gedaan zal een nieuw verblijf achter de tralies in het verschiet liggen.